سرطان از کی به ارث میرسد؟؟؟ سرطان خانوادگی چگونه ایجاد شده و منتقل می شود؟؟ سرطان می تواند یک بیماری ژنتیکیهم باشد در 10 درصد موارد ارثی است و در 90 درصد اوقات به دلیل تغییرات محیطی است. افرادی که ژن سرطان را در خانواده، مخصوصا بستگان درجه یک دارند ریسک بیشتری در ابتلا به بیماری سرطان دارند. اما سرطان از کی به ارث می رسد؟ پدر، مادر، پدربزرگ و مادربزرگ، فامیل های دور یا نزدیک؟ در ادامه این مقاله به آن پاسخ داده شده است و درباره موضوع ژنتیک سرطان صحبت شده است. با ما همراه باشید.
سرطان خانوادگی
اگر سرطان ارثی باشد، یعنی جهش های ژنتیک سرطان موروثی بوده و از طریق والدین به شما منتقل شده است. خود والدین نیز از والدین خود ژن های سرطانی دریافت کرده اند. اما نکته مهم این ست که ممکن است زن و مردی که چند فرزند داشته باشند، ژن های سرطان را به همه فرزندان خود انتقال نمی دهند. همچنین احتمال دارد به همه فرزندان خود انتقال داده باشد، اما ژن سرطان در بدن فرزند غیرفعال باقی بماند، ولی به صورت فعال به فرزندان خود انتقال دهد.
بیشتر بخوانید: درمان هدفمند سرطان با تست پروفایل مولکولی
هر چه رابطه فردی که در خانواده به سرطان مبتلا شده، از نظر فامیلی به شما نزدیک تر باشد، شما در معرض بیشتری از داشتن جهش های ژنتیکی قرار دارید. یعنی در صورت مبتلا بودن بستگان درجه یک، ریسک ابتلا به سرطان در شما بالاتر از بستگان درجه2 یا پایین تر می باشد. مثال اگر پدر بزرگ یا مادر بزرگ شما به سرطان مبتلا باشند، شما ریسک کمتری جهت ابتلا به سرطان دارید.
سرطان های ارثی معمولا در بیشتر از یک نفر اعضای خانواده اتفاق افتاده و به معنای انتقال جهش های ژنتیکی می باشد. البته داشتن جهش ژنتیکی سرطان به معنای اینکه شما به سرطان مبتلا می شوید، نیست. بلکه به معنای ریسک بیشتر ابتلا به سرطان در شما نسبت به سایر افراد می باشد.
سرطان ارثی
درک این نکته مهم است که هر سرطانی که به نظر می رسد در یک خانواده وجود داشته باشد ناشی از سندرم سرطان خانوادگی نیست. از هر 3 نفر در ایالات متحده یک نفر در طول زندگی خود به سرطان مبتلا می شود، بنابراین وجود سرطان های زیادی در یک خانواده غیر معمول نیست. گاهی اوقات، سرطان ممکن است در برخی از خانوادهها شایعتر باشد، زیرا اعضای خانواده رفتارها و سبک زندگی یکسانی دارند که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد، مانند سیگار کشیدن، یا به دلیل عوامل دیگری که میتواند در برخی خانوادهها ایجاد شود، مانند چاقی.
اما سرطان گاهی اوقات می تواند توسط یک ژن غیر طبیعی ایجاد شود که از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود. اگرچه این سرطان ها اغلب به عنوان سرطان های ارثی شناخته می شوند ، اما آنچه در واقع به ارث می رسد، ژن غیر طبیعی است که می تواند منجر به سرطان شود، نه خود سرطان. تنها حدود 5 تا 10 درصد از تمام سرطان ها به طور قوی با نقص های ژنی (موسوم به جهش ) که از والدین به ارث می رسد مرتبط هستند.
چگونه یک سرطان ارثی یا خانوادگی را تشخیص دهید؟
برخی موارد باعث میشود که احتمال اینکه سرطانها در خانواده به دلیل سندرم سرطان خانوادگی ایجاد شوند، بیشتر میشود، مانند:
بسیاری از موارد از همان نوع سرطان (به خصوص اگر نوع نادر یا نادری از سرطان باشد)
سرطان هایی که در سنین پایین تر از حد معمول رخ می دهند (مانند سرطان روده بزرگ در یک جوان 20 ساله)
بیش از یک نوع سرطان در یک فرد مجرد (مانند یک زن مبتلا به سرطان سینه و تخمدان)
سرطان هایی که در هر دو یک جفت اندام (مانند هر دو چشم، هر دو کلیه یا هر دو سینه) رخ می دهد.
بیش از یک سرطان دوران کودکی در خواهر و برادر (مانند سارکوم در خواهر و برادر)
سرطانی که در رابطه جنسی رخ می دهد معمولاً تحت تأثیر ژن ها نیست (مانند سرطان سینه در مردان). توضیح بیشتر: برخی سرطانها (مانند سرطان دهانه رحم، مقعد، یا گلو) میتوانند به دلیل عفونتهایی مانند ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مرتبط با رابطه جنسی ایجاد شوند. اما سرطانهایی مانند سرطان سینه در مردان، رابطهای مستقیم با این موضوع ندارند. در سرطان های جنسی ژن عامل سرطان نیست بلکه ویروس عامل سرطان است.
سرطان در بسیاری از نسل ها (مانند پدربزرگ، پدر و پسر) رخ می دهد.
هنگام تلاش برای تعیین اینکه آیا سرطان در خانواده شما وجود دارد یا خیر، ابتدا اطلاعاتی را جمع آوری کنید. برای هر مورد سرطان به موارد زیر توجه کنید:
چه کسی سرطان دارد؟ شما چه نسبتی با هم دارید؟ آنها در کدام سمت خانواده هستند (مادر یا پدر)؟
چه نوع سرطانی است؟ آیا نادر است؟
این اقوام چند ساله بودند که تشخیص دادند؟
آیا این فرد به بیش از یک نوع سرطان مبتلا شده است؟
آیا آنها عوامل خطر شناخته شده ای برای نوع سرطان خود داشتند (مانند سیگار کشیدن برای سرطان ریه)؟
آیا کسی در خانواده مبتلا به سرطان یا بدون سرطان آزمایش ژنتیکی انجام داده است و آیا این آزمایش ژن های غیر طبیعی را نشان می دهد؟
سرطان در یکی از بستگان نزدیک، مانند والدین یا خواهر یا برادر (برادر یا خواهر)، بیشتر از سرطان در یکی از بستگان دورتر، باعث نگرانی شما می شود. حتی اگر سرطان در یکی از بستگان دور ناشی از یک جهش ژنی باشد، احتمال انتقال ژن غیرطبیعی به شما کمتر از یک خویشاوند نزدیکتر است.
همچنین مهم است که به هر طرف خانواده به طور جداگانه نگاه کنید. داشتن 2 نفر از بستگان مبتلا به سرطان اگر در یک طرف خانواده باشند نگران کننده تر است. به عنوان مثال، اگر هر دو اقوام برادر مادر شما باشند (چون برخی از ژن های مشابهی دارند) بیشتر نگران کننده است تا اینکه یکی برادر پدر شما و دیگری برادر مادر شما باشد.
نوع سرطان نیز مهم است. اگر بسیاری از خویشاوندان نوع سرطان مشابهی داشته باشند، بیشتر نگران کننده است تا اینکه چندین نوع سرطان متفاوت داشته باشند. با این حال، در برخی از سندرم های سرطان خانوادگی، خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان افزایش می یابد. به عنوان مثال، خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان تخمدان (و همچنین برخی سرطانهای دیگر) در خانوادههای مبتلا به سندرم سرطان سینه و تخمدان ارثی افزایش مییابد. خطر سرطان روده بزرگ و آندومتر در سندرم لینچ (همچنین به عنوان سرطان کولورکتال ارثی غیر پولیپوز یا HNPCC شناخته می شود) افزایش می یابد.
به همین ترتیب، بیش از یک مورد از همان سرطان نادر نگرانکنندهتر از موارد سرطان شایعتر است. برای برخی از سرطان های نادر، خطر ابتلا به سندرم سرطان خانوادگی حتی با یک مورد نسبتاً بالا است.
سن فردی که سرطان در آن تشخیص داده شد نیز مهم است. به عنوان مثال، سرطان روده بزرگ در افراد کمتر از 30 سال نادر است. داشتن بستگان نزدیک زیر 30 سال مبتلا به سرطان روده بزرگ می تواند نشانه ای از سندرم سرطان خانوادگی باشد. از سوی دیگر، سرطان پروستات در مردان مسن بسیار شایع است، بنابراین اگر پدر شما و برادرش در دهه 80 زندگی خود به سرطان پروستات مبتلا شده باشند، احتمال کمتری وجود دارد که به دلیل سندرم سرطان ارثی باشد.
انواع خاصی از تومورهای خوش خیم (نه سرطانی) و شرایط پزشکی نیز گاهی اوقات بخشی از سندرم سرطان خانوادگی هستند. به عنوان مثال، افراد مبتلا به نئوپلازی غدد درون ریز متعدد، سندرم نوع II (MEN II) در معرض خطر بالایی از نوع خاصی از سرطان تیروئید هستند. آنها همچنین ممکن است تومورهای خوش خیم غدد پاراتیروئید ایجاد کنند و همچنین می توانند تومورهایی در غدد فوق کلیوی به نام فئوکروموسیتوم که معمولاً خوش خیم هستند ایجاد کنند.
هنگامی که بسیاری از اقوام به همان نوع سرطان مبتلا هستند، مهم است که توجه داشته باشید که آیا سرطان می تواند با یک عامل خطر مانند سیگار کشیدن مرتبط باشد یا خیر. به عنوان مثال، سرطان ریه معمولاً به دلیل سیگار کشیدن ایجاد می شود، بنابراین ابتلا به چندین مورد سرطان ریه در خانواده ای از افرادی که همگی سیگار می کشند، بیشتر به دلیل سیگار کشیدن است تا سندرم سرطان ارثی یا خانوادگی.
نمونه هایی از سرطان خانوادگی
سندرم های سرطانی خانوادگی زیادی وجود دارد. برخی از این موارد به طور خلاصه در اینجا به عنوان نمونه مورد بحث قرار می گیرند، اما این یک لیست کامل نیست. اطلاعات ما در مورد انواع خاص سرطان را مشاهده کنید تا در مورد علل احتمالی آنها بیشتر بدانید.
سندرم ارثی سرطان سینه و تخمدان (HBOC).
خانواده های مبتلا به سندرم سرطان پستان ارثی و سرطان تخمدان ارثی (HBOC) دارای اعضای خانواده ای هستند که به سرطان سینه و/یا سرطان تخمدان مبتلا شده اند. اغلب این سرطانها در زنان جوانتر از سن معمول یافت میشوند، و برخی از زنان ممکن است بیش از یک سرطان داشته باشند (مانند سرطان سینه در هر دو سینه یا سرطان سینه و تخمدان).
اغلب، HBOC توسط یک جهش ارثی در ژن BRCA1 یا BRCA2 ایجاد می شود . برخی از خانواده ها بر اساس سابقه سرطان HBOC دارند، اما جهش در هیچ یک از این ژن ها وجود ندارد. دانشمندان بر این باورند که ممکن است ژن های دیگری نیز وجود داشته باشند که می توانند باعث ایجاد HBOC شوند که هنوز شناخته نشده اند.
خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان در زنان دارای جهش در BRCA1 یا BRCA2 بسیار بالا است . این سندرم همچنین می تواند منجر به سرطان لوله فالوپ، سرطان صفاق اولیه، سرطان سینه مردان ، سرطان پانکراس و سرطان پروستات و همچنین برخی دیگر شود. برخی افراد ممکن است بیش از یک سرطان داشته باشند. به عنوان مثال، یک زن ممکن است سرطان سینه در هر دو سینه، یا سرطان سینه و تخمدان، یا یک مرد ممکن است هر دو سرطان پانکراس و پروستات داشته باشد. سرطان سینه مردانه، سرطان پانکراس و سرطان پروستات را می توان با جهش در هر دو ژن مشاهده کرد، اما در افراد مبتلا به جهش BRCA2 شایع تر است . در ایالات متحده، جهش در ژنهای BRCA در افراد یهودی تبار اشکنازی بیشتر از جمعیت عادی است.
زنان با سابقه خانوادگی قوی سرطان سینه و/یا سرطان تخمدان ممکن است مشاوره ژنتیک سرطان را برای کمک به تخمین خطر ابتلا به جهش در یکی از ژنهای BRCA انتخاب کنند . متخصص ژنتیک می تواند خطر ابتلا به سرطان را بر اساس سابقه سرطان فرد، سابقه سرطان در خانواده او و سایر عوامل تخمین بزند. اگر خطر بالایی دارند، ممکن است انتخاب کنند که برای جهشهای BRCA آزمایش شوند ( به درک آزمایش ژنتیک برای سرطان مراجعه کنید ). اگر جهش BRCA وجود داشته باشد، خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان تخمدان (همچنین برخی سرطانهای دیگر) در خانم بالاست. سپس میتواند اقداماتی را برای یافتن زودهنگام سرطان با آزمایشهای غربالگری و کاهش خطر ابتلا به سرطان در نظر بگیرد.
از آنجایی که سرطان سینه در مردان نادر است، به مردان مبتلا به این سرطان اغلب مشاوره ژنتیک و آزمایش جهش های BRCA ارائه می شود . داشتن جهش BRCA همچنین میتواند بر خطر ابتلا به برخی سرطانهای دیگر مانند سرطان پروستات و پانکراس در مردان تأثیر بگذارد. همچنین می تواند برای اقوام نزدیک مرد مفید باشد که بدانند او جهش دارد و ممکن است در معرض خطر باشند.
اگر فردی دارای جهش BRCA باشد ، به این معنی است که بستگان نزدیک او (والدین، خواهران و برادران و فرزندان) نیز 50 درصد احتمال دارد که این جهش را داشته باشند. این بستگان ممکن است بخواهند برای جهش مورد آزمایش قرار گیرند، یا حتی بدون آزمایش ممکن است بخواهند غربالگری سرطان های خاص را زودتر شروع کنند یا اقدامات احتیاطی دیگری را برای کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام دهند.
HBOC تنها سندرم سرطان خانوادگی نیست که می تواند باعث سرطان سینه یا تخمدان شود. برای اطلاعات در مورد سایر ژن ها و سندرم هایی که خطر ابتلا به این سرطان ها را افزایش می دهند، به سرطان سینه و سرطان تخمدان مراجعه کنید .
سندرم لینچ (سرطان ارثی کولورکتال غیر پولیپوز)
شایع ترین سندرم سرطان ارثی که خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را در افراد افزایش می دهد، سندرم لینچ است که به آن سرطان روده بزرگ غیر پولیپوز ارثی (HNPCC) نیز می گویند. افراد مبتلا به این سندرم در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان کولورکتال هستند. این سرطان ها بیشتر در سنین پایین تر، اغلب قبل از 50 سالگی ایجاد می شوند.
سندرم لینچ همچنین منجر به خطر بالای سرطان آندومتر (سرطان در پوشش رحم) و همچنین سرطان تخمدان ، معده ، روده کوچک ، لوزالمعده ، کلیه ، مغز ، پوست ، سینه ، پروستات ، حالب ( لوله هایی که انتقال ادرار از کلیه ها به مثانه) و مجرای صفراوی .
سندرم لینچ به دلیل جهش در هر یک از چندین ژن ترمیم عدم تطابق (MMR) از جمله MLH1 ، MSH2 ، MSH6 ، PMS2 و EPCAM ایجاد می شود. این ژن ها به طور معمول در ترمیم DNA آسیب دیده نقش دارند. هنگامی که یکی از این ژن ها کار نمی کند، سلول ها می توانند اشتباهاتی در DNA خود ایجاد کنند که ممکن است منجر به جهش های ژنی دیگر و در نهایت سرطان شود.
پزشکان و متخصصان ژنتیک میتوانند بر اساس سابقه شخصی و خانوادگی سرطان با استفاده از معیارهای خاصی به نام معیارهای آمستردام و دستورالعملهای اصلاحشده Bethesda بررسی کنند که آیا احتمال ابتلا به سندرم لینچ وجود دارد یا خیر. این موارد به تفصیل در آزمایش ژنتیک، غربالگری و پیشگیری برای افراد دارای سابقه خانوادگی قوی سرطان روده بزرگ مورد بحث قرار گرفته است. جهش در ژن هایی که باعث سندرم لینچ می شوند را می توان با آزمایش ژنتیکی آزمایش کرد.
برای افرادی که سرطان روده بزرگ، آندومتر یا سایر سرطانهای مرتبط با سندرم لینچ دارند، میتوان سلولهای سرطانی را برای ناپایداری ریزماهواره (MSI) آزمایش کرد. داشتن MSI به این معنی است که یکی از ژن های MMR احتمالاً به درستی کار نمی کند. داشتن یافته های طبیعی (بدون تغییر ژن MSI یا MMR) نشان می دهد که فرد احتمالاً سندرم لینچ ندارد. اما اگر آزمایشهای MSI نشان دهد که برخی از ژنهای MMR کار نمیکنند، ممکن است فرد مبتلا به سندرم لینچ باشد و باید برای مشاوره ژنتیک و آزمایشهای احتمالی ارجاع شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آزمایش ژنتیک، قبل از انجام آزمایش ژنتیک چه چیزهایی را باید بدانم؟ .
ممکن است به افرادی که دارای جهش ژنی مرتبط با سندرم لینچ هستند توصیه شود که غربالگری سرطان کولورکتال را در جوانی شروع کنند (مانند اوایل 20 سالگی)، یا اقدامات دیگری را برای کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال انجام دهند. با جزئیات بیشتر در سرطان کولورکتال ). ممکن است به زنان مبتلا به سندرم لینچ توصیه شود که غربالگری سرطان آندومتر را شروع کنند یا اقدامات دیگری را برای کاهش خطر ابتلا به این سرطان انجام دهند. این موارد با جزئیات بیشتری در سرطان آندومتر مورد بحث قرار گرفته است .
اگر فردی مبتلا به سندرم لینچ باشد، به این معنی است که بستگان نزدیک او (والدین، خواهران و برادران و فرزندان) نیز 50 درصد احتمال دارد که جهش ایجاد کننده آن را داشته باشند. آنها ممکن است بخواهند آزمایش شوند، یا حتی بدون انجام آزمایش، ممکن است بخواهند غربالگری را برای برخی سرطانها زودهنگام شروع کنند یا اقدامات احتیاطی دیگری را برای کمک به کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام دهند.
سندرم Li-Fraumeni
سندرم Li-Fraumeni (همچنین به نام سندرم سرطان سارکوم، پستان، لوسمی و غده فوق کلیوی [SBLA]) یک سندرم ارثی نادر است که می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به تعدادی از سرطان ها، از جمله سارکوم (مانند استئوسارکوم و نرمی) شود . سارکوم های بافتی )، لوسمی ، سرطان های مغز (سیستم عصبی مرکزی) ، سرطان قشر آدرنال و سرطان سینه . این سرطان ها اغلب در بزرگسالان نسبتاً جوان یا حتی کودکان ایجاد می شوند.
افراد مبتلا به سندرم Li-Fraumeni می توانند بیش از یک سرطان در طول زندگی خود ایجاد کنند. همچنین به نظر می رسد آنها در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان در اثر قرار گرفتن در معرض پرتو قرار دارند، بنابراین پزشکانی که این بیماران را درمان می کنند ممکن است سعی کنند در صورت امکان از پرتودرمانی به آنها اجتناب کنند.
این سندرم اغلب به دلیل جهش های ارثی در ژن TP53 که یک ژن سرکوبگر تومور است، ایجاد می شود. یک ژن طبیعی TP53 پروتئینی می سازد که به توقف رشد سلول های غیر طبیعی کمک می کند.
اگر فردی مبتلا به سندرم Li-Fraumeni باشد، بستگان نزدیک او (به ویژه فرزندانشان) نیز شانس بیشتری برای داشتن جهش دارند. بستگان نزدیک ممکن است مایل به انجام آزمایش باشند، یا حتی بدون آزمایش ممکن است بخواهند غربالگری سرطان های خاص را زودتر شروع کنند یا اقدامات احتیاطی دیگری برای کمک به کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام دهند.
سایر سندرم های سرطان خانوادگی
با خواندن این مطلب میتوانید درباره سندرمهای سرطان خانوادگی ذکر شده در بالا، همراه با سایر سندرمهای ارثی و جهشهای ژنی که ممکن است بر خطر ابتلا به سرطان تأثیر بگذارد، بیاموزید:
مشاوره و آزمایش ژنتیک برای خطر ابتلا به سرطان پستان : سندرم ارثی سرطان سینه و تخمدان (HBOC)، جهشهای BRCA1 و BRCA2 و سایر جهشهای ژنی خاص
آزمایش ژنتیک، غربالگری و پیشگیری برای افراد دارای سابقه خانوادگی قوی سرطان کولورکتال : سندرم لینچ، پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP) و سایر جهشهای ژنی خاص
مشاوره و آزمایش ژنتیک برای افراد در معرض خطر بالای ملانوما : جهشهای ژنی خاص
عوامل خطر سرطان تخمدان : سندرم ارثی پستان و سرطان تخمدان (HBOC)، سندرم لینچ، سندرم پتز-جگرز، پولیپوز مرتبط با MUTYH، جهشهای BRCA1 و BRCA2 و سایر جهشهای ژنی خاص
عوامل خطر برای رتینوبلاستوما : رتینوبلاستوما ارثی
عوامل خطر برای سرطان کلیه : بیماری فون هیپل-لیندو، سندرم کاودن، سندرم Birt-Hogg-Dube (BHD)
عوامل خطر برای سارکوم بافت نرم : نوروفیبروماتوز، توبروس اسکلروزیس، سندرم گورلین
مشاوره و آزمایش ژنتیک
افرادی که دارای سابقه خانوادگی قوی سرطان هستند ممکن است بخواهند درباره ژن های خود اطلاعات بیشتری کسب کنند. این ممکن است به فرد یا سایر اعضای خانواده کمک کند تا مراقبت های بهداشتی خود را برای آینده برنامه ریزی کنند. از آنجایی که جهشهای ارثی بر تمام سلولهای بدن فرد تأثیر میگذارند، اغلب میتوان آنها را با آزمایش ژنتیکی که روی نمونههای خون یا بزاق انجام میشود، پیدا کرد. با این حال، آزمایش ژنتیک برای همه مفید نیست، بنابراین مهم است که ابتدا با یک مشاور ژنتیک صحبت کنید تا دریابید که آیا آزمایش ممکن است برای شما مناسب باشد یا خیر. برای اطلاعات بیشتر، به درک آزمایش ژنتیک برای سرطان مراجعه کنید .
اگر یکی از علائم زیر را در خانواده یا بستگان خود دیدید، حتما و سریعا به متخصص ژنتیک سرطان مراجعه کنید. متخصص ژنتیک سابقه سرطان خانوادگی شما را بررسی کرده، سپس انجام تست های ژنتیک سرطان را تجویز می کند. این علائم عبارتند از:
مبتلا شدن یک یا چند اعضای خانواده یا فامیل به یک نوع سرطان
مبتلا شدن به سرطان فرد با سن کمتر از 50 سال
مبتلا شدن یک نفر به چند نوع سرطان
پزشک بسته به شرایط بیمار تست های ژنتیکی سرطان را انجام می دهد. تست های ژنتیکی سرطان به شما داشتن یا نداشتن ژن ابتلا به سرطان را می گوید. آگاهی از این مورد نقش موثری در پیشگیری به سرطان و درمان به موقع آن دارد.
دکتر ساناز طبرستانی متخصص ژنتیک پزشکی، خدمات بررسی تست های سرطان ارثی و سرطان خانوادگی را انجام می دهد .
جهش های ژنتیکی سرطان
به طور کلی جهش های ژنتیکی دو نوع اصلی دارند:
جهش های ژنتیکی اکتسابی
جهش های اکتسابی از شایع ترین علل ابتلا به سرطان هستند. به ژن های یک سلول خاص آسیب رسیده، سپس به دلیل عدم ترمیم، ژن های آسیب دیده روی هم جمع شده و تبدیل به یک ژن سرطانی می شوند. جهش های ژنتیکی اکتسابی در تمامی سلول های بدن نیستند، همچنین همه آنها از والدین به فرزندان منتقل نمی شود.
به عنوان مثال یک سلول پستان دچار جهش ژنتیکی شده، این سلول با تقسیم سلولی به چندین سلول تقسیم شده و یک تومور سرطانی تشکیل می دهند.
عواملی که باعث تغییر در ژن ها و جهش های ژنتیکی می شوند عبارتند از:
- مصرف دخانیات از جمله تنباکو
- قرارگرفتن دربرابر اشعه ایکس یا اشعه ماوراء بنفش (UV).
- یکسری ویروس ها یا عفونت های بدن
- سن
جهش های ژنتیکی ارثی
سرطان ناشی از جهش های ژنتیکی ارثی کمتر رایج است. جهش های ژنتیکی بر سلول های تولید مثل اثر گذاشته و از نسلی به نسل دیگر منتقل می شوند. به سرطان خانوادگی ناشی از جهش های ژنتیکی مولد، سرطان ارثی می گویند. یک جهش ژنتیکی در اسپرم یا تخمک وجود دارد. این جهش های ژنتیکی در زمان لقاح از والدین مستقیم به فرزاندان منتقل می شود. سپس با رشد جنین، تقسیم های سلولی و تبدیل شدن جنین به نوزاد، جهش ژنتیکی موجود در اسپرم یا تخمک اولیه در تمام سلول های بدن کپی می شود و فرد را در معرض بیشتر ابتلا به سرطان قرار می دهند.
خلاصه:
سرطان ها تحت تاثیر جهش های ژنتیکی ایجاد می شود. این جهش های ژنتیکی به دلایل مختلفی چون مصرف دخانیات، عوامل محیطی و.. ایجاد شده و در شرایطی ممکن است به افراد از طریق والدین منتقل شود. دقیقا مشخص نیست که سرطان خانوادگی چگونه و از کدوم والد به ارث می رسد؟! اما والدین یا نسل های پیشین تاثیر بسیاری در انتقال ژن های سرطان ارثی دارند. دکتر طبرستانی متخصص ژنتیک پزشکی خدمات مشاوره ژنتیک، انجام تست های سرطان ارثی و… را ارائه می دهد.
با سلام و وقت به خیر و تشکر از مطالب مفید سایتتان. به نظر میرسد جمله زیر دارای ایراد نگارشی یا ترجمه میباشد: سرطانی که در رابطه جنسی رخ می دهد معمولاً تحت تأثیر قرار نمی گیرد (مانند سرطان سینه در مردان)
با تشکر
ممنون از توجه شما. جمله درست نگارش شده ولی برای فهم بهتر توضیح اضافه شد تا موضوع روشن تر شود